Το παιδί και το κολύμπι

Να στείλω το παιδί μου στην πισίνα;

Ελάχιστα διαδεδομένη στην Ελλάδα, η βρεφική κολύμβηση μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στο μωρό σας, και μάλιστα σημαντικά.

Μαθαίνοντας το παιδί σας να κολυμπά και να κάνει βουτιές από μωρό, δεν του δίνετε απλώς την ευκαιρία να εξοικειωθεί από νωρίς με το νερό, αλλά το βοηθάτε να γυμναστεί, να δυναμώσει τον οργανισμό του και να γίνει πιο κοινωνικό και ανεξάρτητο. Μήπως, λοιπόν, τώρα που φτάνει το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία για εσάς και το μωρό σας να ξεκινήσετε μαθήματα βρεφικής κολύμβησης;

Tο μάθημα αρχίζει

Πριν το πρώτο «βάπτισμα» στην πισίνα, ο προπονητής κάνει ορισμένα απαραίτητα θεωρητικά μαθήματα στους γονείς. Μέσα στο νερό, γονείς και μωρά κάνουν μαθήματα, διάρκειας μισής ώρας κάθε φορά, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του προπονητή. H εκμάθηση γίνεται με πολύ ευχάριστο τρόπο, με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε κανένας να μη νιώθει πίεση.

Γεννημένοι κολυμβητές

Tα βρέφη μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα από την ηλικία των 6 μηνών μέχρι και τα τρία τους χρόνια. Αρχικά, χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να εξοικειωθούν με την καινούργια εμπειρία. Ωστόσο, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά, τα νεογέννητα μπορούν να μπουν στο νερό πιο εύκολα, επειδή μόλις πριν από λίγους μήνες βρίσκονταν στο υγρό περιβάλλον της μήτρας. Γι’ αυτόν το λόγο, κάνουν αντανακλαστικές κολυμβητικές κινήσεις μέσα στο νερό και όταν κάνουν βουτιές, κρατούν την αναπνοή τους, χωρίς να πνίγονται. Mε τη βοήθεια του προπονητή, μπορούν να μάθουν να κολυμπούν χωρίς βοήθεια από την ηλικία των 16 μηνών.

Συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη

H ευεργετική δράση του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή. Στα μωρά ενισχύει το αμυντικό τους σύστημα, που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, και βοηθά πολύ στην κινητική, μυϊκή και ψυχική τους ανάπτυξη. H σύσταση του νερού, η άνωση, η αντίσταση που ασκεί στο σώμα, τους προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον και την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους από πολύ νωρίς. Μαθαίνουν να ελέγχουν το σώμα τους, να αλλάζουν στάσεις και θέσεις. Επιπλέον, το νερό τα χαλαρώνει, επειδή ρυθμίζει το μυϊκό τους τόνο και κοιμούνται πιο ήρεμα. Mε βάση διεθνείς επιστημονικές μελέτες, τα μωρά που κολυμπούν, όταν μεγαλώσουν έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και γίνονται πιο κοινωνικά και ανεξάρτητα. Επίσης, μαθαίνοντας να ασκούνται από μικρά, συνήθως συνεχίζουν και στην υπόλοιπη ζωή τους. Όμως, ωφελούνται και οι γονείς, επειδή αναπτύσσουν ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς με τα μωρά τους.

Απαραίτητος εξοπλισμός

  • Σκουφάκια κολύμβησης
  • Αθλητικό μαγιό
  • Μαγιό-πάνα για το μωρό σας
  • Μπουρνούζια, πετσέτες καθώς και αδιάβροχες παντόφλες για εσάς και το παιδί σας, εάν περπατάει
  • Ενυδατική κρέμα σώματος

Tι λέει η Παιδίατρος

“Το κολύμπι βοηθά ψυχικά και σωματικά το παιδί. Τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν εξοικειώνεται με το νερό από τη βρεφική ηλικία.

Με το κολύμπι γυμνάζεται ολόκληρο το κορμί του χωρίς να καταπονείται και ενισχύεται το ανοσοποιητικό του σύστημα. Παράλληλα, το παιδί «σκληραγωγείται» και ανεξαρτητοποιείται από νωρίς, καθώς από την ασφάλεια της οικογένειας μεταφέρεται σε ένα πιο ανοιχτό κοινωνικό περιβάλλον.

Επίσης, κερδίζει και συναισθηματικά, γιατί του δίνεται η ευκαιρία να παίζει, να χαλαρώνει και να «δένεται» περισσότερο με τους γονείς του.”