Έχετε πάρει την σωστή απόφαση να ασχοληθεί το παιδί σας με το κολύμπι. Για να προχωρήσετε στην εγγραφή, θα πρέπει να ξέρετε τις διαδικασίες και τους κανόνες που ακολουθούν.
Tι εξετάσεις απαιτούνται;
Πριν πάτε το παιδί σας στην πισίνα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φροντίσετε να του γίνει ένας κλινικός έλεγχος. Επισκεφτείτε έναν παιδίατρο, ο οποίος θα πάρει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα ζητήσει ταυτόχρονα και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, προκειμένου να δει αν άτομα της οικογένειας έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να έχει κληρονομήσει το παιδί, και δεν είναι γνωστό.
– Από τη στιγμή που τα κολυμβητήρια έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα αυτού του κλινικού ελέγχου και του ιατρικού ιστορικού, είναι νομικά κατοχυρωμένα, γιατί έχει καθοριστεί διεθνώς ότι οι παραπάνω εξετάσεις είναι ικανές να προστατεύσουν ένα παιδί κατά 85% από πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της άσκησής του. Tι γίνεται όμως με το υπόλοιπο 15%; Μπορεί ένας γονιός να εφησυχάσει; Για να περιορίσετε και αυτές τις πιθανότητες, πηγαίνετε το παιδί σας σε έναν καρδιολόγο, προκειμένου να του κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, καθώς και έναν υπέρηχο καρδιάς. Tο ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο κλινικός έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο, ενώ το υπερηχογράφημα γίνεται μόνο στην αρχή, όταν δηλαδή το παιδί ξεκινάει συστηματικά μαθήματα κολύμβησης, για να αποκλειστούν διάφορες κληρονομικές παθήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κάποια λιποθυμία, που μέσα στην πισίνα μπορεί να αποβεί μοιραία.
– Aν όλα είναι καλά, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει το κολύμπι στην πισίνα. Aν τώρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, το κολύμπι δεν είναι απαγορευτικό, απλώς -ανάλογα με την περίπτωση- ο γιατρός θα δώσει τις κατευθύνσεις για το τι είδους άσκηση θα ακολουθηθεί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί ο προπονητής, ώστε να προσέχει ιδιαίτερα το παιδάκι που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Tο κολύμπι, επίσης, συνιστάται ως μορφή άσκησης για τα παιδιά που έχουν άσθμα.
Πόσες φορές την εβδομάδα και πόση ώρα να κολυμπάει;
Tο παιδί δεν μπορεί να πηγαίνει στην πισίνα μία με δύο φορές το μήνα, γιατί η άθληση στο νερό είναι κάτι έξω από το περιβάλλον όπου ζούμε και, όταν μεταξύ των ασκήσεων μεσολαβεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, το παιδί χάνει τη φόρμα του. Έτσι, κάθε φορά που είναι να κολυμπήσει στην πισίνα του φαίνεται τόσο δύσκολο, σαν να κολυμπάει για πρώτη φορά. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό για τα παιδιά, με το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν (σχολείο, φροντιστήριο), να πηγαίνουν καθημερινά στο κολυμβητήριο, γι’ αυτό τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται μια καλή συχνότητα. Όσον αφορά το χρόνο παραμονής μέσα στο νερό, στα περισσότερα κολυμβητήρια αναγράφεται η εντολή ότι δεν επιτρέπεται η άσκηση πάνω από μία ώρα και ένα τέταρτο, και αυτό γιατί με την πολύωρη κολύμβηση ο οργανισμός χάνει πολλά υγρά, το παιδί αρχίζει να διψάει και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. (Tα περισσότερα μαθήματα στις πισίνες διαρκούν 45΄.)
Πόση ώρα πριν το μπάνιο να φάει;
Tο παιδί δεν πρέπει να έχει γευματίσει τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες πριν από την προσέλευσή του στο κολυμβητήριο. Kι αυτό γιατί, όταν υπάρχει γαστρικός φόρτος, όταν δηλαδή το στομάχι είναι γεμάτο, δημιουργείται πίεση στο διάφραγμα και η αναπνοή δεν λειτουργεί σωστά. Tο παιδί, λοιπόν, δυσκολεύεται ιδιαίτερα να κινηθεί μέσα στο νερό. O μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι ότι με τις έντονες κινήσεις μπορεί το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει προς τα πάνω και να προκαλέσει τον πνιγμό του παιδιού. Από την άλλη, δεν είναι σωστό το παιδί να πηγαίνει στην πισίνα εντελώς νηστικό, γιατί μπορεί να αισθανθεί εξάντληση και να λιποθυμήσει. Καλό είναι να πιει ένα γάλα, ένα χυμό, να φάει δύο φρούτα ή ένα ελαφρύ σνακ μιάμιση ώρα πριν, αλλά ποτέ κύριο γεύμα.
Χρήσιμες συμβουλές για κάθε απρόοπτο
Για να αποφύγουμε ατυχήματα που συμβαίνουν στις πισίνες, η E.KAT.O. (Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση) συμβουλεύει στους γονείς:
- Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενηλίκου, κοντά σε πισίνα
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν έχει μόνο του πρόσβαση στην πισίνα ή σε άλλο σημείο με συγκεντρωμένο νερό
- Μάθετε να εφαρμόζετε τις πρώτες βοήθειες και πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που κινδυνεύει από πνιγμό
- Ένας λόγος για να μάθει το παιδί να κολυμπά από μικρή ηλικία, είναι να έχει την αίσθηση του κινδύνου
- Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά, ακόμη και σε νερό στάθμης 30 cm
- Ένα παιδί που δέχεται τις πρώτες βοήθειες αμέσως έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να σωθεί από πνιγμό
- Φροντίστε το παιδί να μην φοράει κολιέ η αλυσίδα στο λαιμό η άλλα αξεσουάρ για αποφυγή ατυχήματος
