Οριστικό Πρόγραμμα 2015 Αθλητικού Ομίλου Δελφίνια Βόλου
28/09/2015
Δελφινάκια εν δράσει! (photos)
23/10/2015

Κολυμπάμε όλοι μαζί – και μικροί, και μεγάλοι στο Κολυμβητήριο Ν.Ιωνίας!

Δεν ήταν τυχαίο που διαλέξατε το κολύμπι ως αθλητική δραστηριότητα του παιδιού σας – προφανώς, έχετε ενημερωθεί για τα οφέλη της κολύμβησης, έχετε ρωτήσει και έχετε αποφασίσει να πάτε το παιδί σας στο κολυμβητήριο αφού επιβεβαιώσατε πως το παιδί σας αγαπάει το νερό η θα του κάνει καλό αν αγαπήσει το υγρό στοιχείο.

Αν κάνατε μια σωστή επιλογή για τα παιδιά σας, γιατί να μην κάνετε και μια τέτοια επιλογή για τον εαυτό σας. Συνδυάστε τις προπονήσεις του παιδιού σας με την δικιά σας προπόνηση και θα έχετε πολλαπλό κέρδος – την υγεία σας, την φυσική σας κατάσταση, θα δώσετε τέλειο παράδειγμα στο παιδί σας και θα εξοικονομήσετε τον χρόνο σας!!

Αν έχετε μικρά παιδάκια – Δελφινάκια που κολυμπούν στην μικρή πισίνα κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εσείς έχετε την δυνατότητα να κάνετε προπόνηση δίπλα στην μεγάλη πισίνα από τις 19.30 έως 20.30. Μην περιμένετε στις κερκίδες το παιδί σας – παρακολουθήστε το από κοντά, αφιερώστε χρόνο στην υγεία σας και στην φυσική κατάστασή σας, απολαύστε το νερό και μοιραστείτε με το παιδί σας τις καλύτερες εμπειρίες στο υγρό στοιχείο.

Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να έρχεστε και στο τμήμα των ενηλίκων και άλλες μέρες της εβδομάδας, τις ίδιες ώρες – από τις 19.30 έως 20.30.

Αν δεν είστε σίγουροι, κατά πόσο είναι σημαντική η άσκηση αυτή, παρακάτω θα σας αναλύσουμε για ακόμη μια φορά γιατί η κολύμβηση είναι τόσο σημαντική στην ζωή του κάθε ανθρώπου για να διαπιστώσετε και πάλι πως κάνατε σωστή επιλογή.

Το κολύμπι δεν είναι απλώς άλλη μία καλοκαιρινή συνήθεια. Μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, δυναμώνει το σώμα, θεραπεύει τους τραυματισμούς, καίει λίπος και ταυτόχρονα χαρίζει χρόνια ζωής. Κράτα την αναπνοή σου και βούτα στην αιωνιότητα.

Υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη σχετικά με την κολύμβηση. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα, όπως έχει το τρέξιμο ή το ποδήλατο. Ισως να κυριαρχεί αυτή η άποψη διότι είναι πιο δύσκολο για τον κόσμο να πάει σε μια πισίνα, ειδικά το χειμώνα, απ’ ό,τι να τρέξει σε ένα διάδρομο ή να κάνει ποδήλατο σε ανοιχτό δρόμο. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι πιστεύουν πως αν μια δραστηριότητα δεν έχει ιδρώτα, τότε δεν έχει αποτέλεσμα. Στο κολύμπι σίγουρα δεν καταλαβαίνεις ότι ιδρώνεις. Αυτό είναι όμως, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μεγάλο λάθος.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα και την αερόβια κατάστασή σου, μειώνοντας παράλληλα το σωματικό λίπος σου. Αυτό θα σου μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, είναι φιλικό προς τις αρθρώσεις σου και θεραπεύει τυχόν τραυματισμούς, που μπορεί να έχεις αποκτήσει από άλλες δραστηριότητες. Καινούργιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση είναι το αντίδοτο για να καταπολεμήσεις παθήσεις που οδηγούν πιο νωρίς στο θάνατο. Για χιλιάδες χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι το νερό είναι ο δρόμος που οδηγεί το σώμα στην αθανασία. Οπως έχουν δείξει οι έρευνες, μπορεί να μη σε κάνει Χαϊλάντερ, αλλά θα σε βοηθήσει να πλησιάσεις πολύ κοντά στο να περάσεις έναν αιώνα πάνω στη Γη.

Χτίζοντας μυς Με την πιθανή εξαίρεση του σκι, λίγες μορφές άσκησης, όπως το κολύμπι, μπορούν να απασχολήσουν περισσότερους μυς από την κορυφή έως τα νύχια. Σου προσφέρει φοβερή γυμναστική για όλο το σώμα και η απαιτητική δράση της κολύμβησης γυμνάζει όχι μόνο τα χέρια και τους ώμους σου, αλλά και το επάνω μέρος της πλάτης και το στήθος – όλα τα μέλη του σώματος δουλεύουν σε ένα μεγάλο εύρος κινήσεων. Την ίδια στιγμή, η κίνηση των ποδιών ενδυναμώνει τους γοφούς σου και τη βουβωνική περιοχή. Παρόλο που τα άνω και τα κάτω άκρα είναι τα ορατά μέσα κατάδυσης, δεν θα πας πολύ μακριά χωρίς την υποστήριξη των μυών της μέσης, π.χ. τους κοιλιακούς σου. Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η δύναμη του σώματος και η κατεύθυνση του κορμού είναι τα κλειδιά για τη δύναμη του κολυμβητή στο νερό.

Η αποφυγή τραυματισμών είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της κολύμβησης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σπορ. Το θετικό με την άσκηση στο νερό είναι ότι το σώμα δεν δέχεται έντονες πιέσεις και κραδασμούς. Γι’ αυτόν το λόγο, οι αρθρώσεις δεν επιβαρύνονται και το οποιοδήποτε τραύμα που έχετε, αναρρώνει.

*το άρθρο περιέχει απόσπασμα από αφιέρωμα στο Men’s Health “Κολύμπα για τη ζωή σου”