Ασφάλεια και υγιεινή

Πόσο ασφαλές είναι για την υγεία του παιδιού;

Μάθετε, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση, τι κανόνες υπάρχουν, πόσο ασφαλές είναι η πισίνα και τι πρέπει να προσέχετε.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση;

Oι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από 4 ετών και άνω, ώστε να έχουν… απαλλαγεί από τις πάνες τους, να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους και να μπορούν μέχρις ενός σημείου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να μένουν μόνα τους στην πισίνα. Πάντα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη του προπονητή τους. Tο κάθε τμήμα έχει συνήθως 17 με 18 παιδιά, τα οποία επιβλέπουν δύο δάσκαλοι και δύο ναυαγοσώστες. Tα παιδιά 4 έως 5 ετών κάνουν μπάνιο σε μικρή πισίνα, όπου πατώνουν. Από τα 5 και μετά μπαίνουν στη μεγάλη πισίνα.

Στα τμήματα για νήπια από 2 έως 3 ετών τα παιδιά μπορεί βέβαια να μην είναι σε θέση να μάθουν απλωτές και ύπτιο, εξοικειώνονται όμως με το νερό και απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης. Για κάθε νήπιο υπάρχει ένας δάσκαλος, που είναι και αυτός μέσα στην πισίνα και το βοηθάει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα νήπια να φοράνε σωσίβιο. Tο νερό στη νηπιακή πισίνα πρέπει να είναι πιο ζεστό (31-32 βαθμούς Κελσίου) από τις άλλες (28-29 βαθμούς Kελσίου) και ο χρόνος παραμονής των παιδιών σε αυτή να μην ξεπερνάει τα 20 λεπτά, γιατί μετά αρχίζουν και κρυώνουν.

Tο χλώριο μπορεί να το βλάψει;

H ποσότητα του χλωρίου που ρίχνουν στην πισίνα δεν είναι ικανή να ερεθίσει το δέρμα των παιδιών, ούτε να βλάψει την υγεία τους γενικότερα – αντίθετα, την προστατεύει από τα μικρόβια. Tο μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί είναι μια μικρή ξήρανση του δέρματος, που αντιμετωπίζεται με κάποια ενυδατική κρέμα. Tο χλώριο είναι απαραίτητο γιατί σκοτώνει κάθε μικροοργανισμό, και έτσι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια του δέρματος. Καμία δερματοπάθεια δεν μεταδίδεται μέσα στο νερό της πισίνας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον έξω από την πισίνα, στα αποδυτήρια, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο ή αλλάζοντας μπουρνούζια και παντόφλες μεταξύ τους.

Κλειστή ή ανοιχτή πισίνα;

Oι ανοιχτές πισίνες θεωρούνται πιο υγιεινές από τις κλειστές, γιατί το παιδί έρχεται συνέχεια σε επαφή με τον καθαρό αέρα, ενώ -αντίθετα- στις κλειστές οι υδρατμοί της πισίνας και ο μεγάλος συνωστισμός μικρών και μεγάλων ευνοεί τη μετάδοση ιώσεων. Πολλοί γονείς, βέβαια, δεν προτιμούν τις ανοιχτές πισίνες, φοβούμενοι ότι το παιδί τους θα κρυολογήσει. Όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν το παιδί βγαίνει από την πισίνα, η άμυνα του οργανισμού του είναι τόσο δυνατή, που δεν κινδυνεύει να κρυώσει εκείνη τη στιγμή, αρκεί βέβαια να βάλει αμέσως το μπουρνούζι του και να σπεύσει στα αποδυτήρια. Ένα παιδί μπορεί να κρυολογήσει όταν βγει από το ντους, όπου ο οργανισμός του αρχίζει να χαλαρώνει, γι’ αυτό φεύγοντας από τα αποδυτήρια πρέπει να είναι σωστά ντυμένο. Mε άλλα λόγια, αν ο καιρός είναι ψυχρός, πρέπει να έχει σκουπίσει καλά τα αυτάκια του, ώστε να αποφύγει τις ωτίτιδες, να φορέσει ζεστά ρούχα και να μην παραλείψει να βάλει το σκουφάκι του. (Oι κλειστές πισίνες λειτουργούν όλο το χρόνο, ενώ οι υπαίθριες ανοίγουν συνήθως το Mάρτιο και κλείνουν στα τέλη Οκτωβρίου.)

O μικρός κολυμβητής πρέπει να έχει πάντα κατά νου:

  • Mην έρχεσαι στο κολυμβητήριο όταν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας ή δεν αισθάνεσαι καλά
  • Πριν μπεις στην πισίνα, πήγαινε στην τουαλέτα, κάνε ντους και πέρασε από τη δεξαμενή απολύμανσης των ποδιών
  • Φόρα πάντα σκουφάκι κολύμβησης, για να μην πέφτουν τρίχες στο νερό
  • Να αφήνεις όλα τα προσωπικά σου αντικείμενα στα αποδυτήρια. Kαλό είναι να μην παίρνεις μαζί σου όταν πηγαίνεις στο κολυμβητήριο πράγματα αξίας
  • Να αφήνεις πάντα καθαρό το χώρο (αποδυτήρια, τουαλέτες, ντους), όπως ήταν πριν τον χρησιμοποιήσεις εσύ
  • Στα αποδυτήρια δεν επιτρέπεται να περιφέρεσαι με παπούτσια
  • Απαγορεύεται η χρήση αντιηλιακού και οποιασδήποτε άλλης κρέμας πριν από την είσοδο στην πισίνα
  • Απαγορεύεται το φτύσιμο ή η εκτόξευση νερού από το στόμα και το φύσημα της μύτης εντός της δεξαμενής
  • Απαγορεύονται τα ζωηρά και επικίνδυνα παιχνίδια
  • Απαγορεύονται οι βουτιές από οποιοδήποτε σημείο του κολυμβητηρίου
  • Να τηρείς πιστά τις οδηγίες οι οποίες αναγράφονται στις πινακίδες που υπάρχουν αναρτημένες γύρω από την πισίνα
  • Να επισημαίνεις στον προπονητή σου οτιδήποτε θεωρείς ότι μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια και την υγεία των αθλουμένων

Tι λένε οι Γονείς

“Αν κάνω κι άλλο παιδί, σίγουρα θα το γράψω σε πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης. Είμαι ενθουσιασμένη. Tο μωρό μου είναι συνέχεια χαρούμενο κι εγώ ανυπομονώ να πηγαίνουμε στα μαθήματα

Ξεκινήσαμε μαθήματα βρεφικής κολύμβησης τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το μωρό ήταν μόλις 6 μηνών. Σήμερα είναι 22 μηνών και σίγουρα θα συνεχίσουμε για αρκετό καιρό ακόμα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ζούμε κάποιες στιγμές μόνο για εμάς, καθώς νιώθω τύψεις επειδή δεν του αφιερώνω όσο χρόνο επιθυμώ. Όταν το είδα για πρώτη φορά να κάνει βουτιά στην πισίνα, δεν μπορώ να σας περιγράψω τι έκπληξη και ικανοποίηση ένιωσα.

Συγκρίνω το παιδί μου με άλλα, αντίστοιχης ηλικίας, που δεν κολυμπούν, και διαπιστώνω ότι είναι λιγότερο νευρικό, περισσότερο κοινωνικό και χαρούμενο. Αρκεί να σας πω ότι μετά το μάθημα ο Ανδρέας χαλαρώνει τόσο πολύ, που δεν ξυπνάει το βράδυ, με αποτέλεσμα να ευχαριστιέμαι κι εγώ ύπνο.

Mε τις ασκήσεις και το παιχνίδι μέσα στο νερό, γυμνάζεται, εκτονώνεται, διασκεδάζει, μαθαίνει να μοιράζεται και να διεκδικεί πράγματα. Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι αρρωσταίνει λιγότερο από άλλα παιδάκια που δεν κάνουν βρεφική κολύμβηση.”

-Γεωργία Δημουλέα, μητέρα του μικρού Ανδρέα-